Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български и монголски фирми ще търсят възможности за общи производства

В монголската столица българският президент откри паметник на кирилицата

| обновено на 11.05.15 в 10:29
Снимка: www.president.bg
Президентът Росен Плевнелиев откри паметник на кирилицата при посещението си в Улан Батор. По време на визитата си в Монголия държавният глава обсъди със своя колега Цахиагийн Елбегдорж и възможностите за разширяване на икономическите отношения между двете държави.

В присъствието на двамата президенти бяха  подписани двустранни документи.

Двете страни търсят възможности за сътрудничество в минното дело, фармацевтиката, енергетиката, земеделието, високите технологии, кожарството
, посочи президентът Росен Плевнелиев:

България има своите амбиции като производител на лекарства далеч отвъд Югоизточна Европа. В областта на производството на храни ще окуражим български компании, които да произвеждат тук и заедно с монголски техни партньори да излязат на гигантския пазар, какъвто е например Китай.

Монголия възприема България като съюзник в Европа, подчерта монголският президент Цахиагийн Елбегдорж.

Български продукти намират успешна реализация на европейския пазар. Част от тези продукти можем да произвеждаме заедно с български фирми в Монголия, заяви монголският президент.

В деня, в който Българската православна църква почита Светите равноапостоли Кирил и Методий, Росен Плевнелиев откри паметник на кирилицата ва Улан Батор, построен с пари от дарения. Монголия е единствената неславянска държава, която използва кирилицата като официална писменост от 1924-та година. Четири поколения монголци пишат на кирилица.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна