Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна организация разкритикува реставрацията на крепости у нас

| обновено на 11.05.15 в 20:59
Снимка: БТА

Международна организация изрази безпокойство от начина, по който в България се реставрират крепости и други паметници. Според Международния съвет за паметниците на културата някои практики са застрашили значимо и видимо редица културни паметници у нас. 

От авторитетната международна организация отбелязват, че процесът за развитие на регионите чрез стимулиране на културния туризъм е стимулирал мащабна тенденция на хипотетични реконструкции върху руините на археологически обекти в България. Така, вместо да се открои значимостта на засегнатите паметници, мащабната замяна на липсващите оригинални материали и форми разрушава духа на тези паметници и места.

В писмото, подписано от президента на организацията Густаво Арау, се казва още, че, замествайки оригиналните структури, тези реконструкции на практика фалшифицират историята и причиняват необратима загуба на автентичност.

От организацията настояват за незабавно спиране на провежданите в момента хипотетични реконструкции в страната и осигуряване на подходяща научна оценка на тяхното въздействие.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени