Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради неплатени сметки днес се очаква ЕНЕРГО-ПРО да спре тока на Добруджанския земеделски институт

Заради неплатени сметки днес се очаква ЕНЕРГО-ПРО да спре тока на Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево. Поради липсата на средства има и реална опасност институтът да спре работа, каза неговият директор Иван Киряков:

От началото на годината досега е покрита само една трета от задълженията към ЕНЕРГО-ПРО. Имаме един друг малък проблем в момента, имаме да сеем още около 2 хиляди декара пролетни култури, имаме да внасяме хербициди на пролетните култури в размер на около 6500 дка. Имаме да извеждаме борба с болестите на 10 хиляди дка, трябва да направим третиране с фунгициди. За съжаление с днешна дата разполагаме всичко на всичко с около 1500 л. За да ни бъде доставено гориво по обществена поръчка, която е сключена от Селскостопанската академия за доставка на всички звена, е необходимо предходното гориво да бъде разплатено. Това не е свършено досега, така че успоредно с опасността да ни бъде спрян токът, съществува една много голяма опасност – да преустановим дейност, няма как да работим, като няма гориво.

И днес продължават протестите на работещите в Института срещу 16-процентните съкращения. От 12 до 13 часа те отново ще блокират международния път за Румъния.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна