Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Лукарски представи проект на нова Стратегия за устойчиво икономическо развитие

Божидар Лукарски
Снимка: БГНЕС

Проект на нова Стратегия за устойчиво икономическо развитие на България, разработен от Министерството на икономиката, представи на първото заседание на Националния икономически съвет министър Божидар Лукарски. Съветът ще обсъди предложения на работодателите по регулаторните тежести, които притесняват бизнеса.

Ще бъдат разгледани конкретно възможностите за промени в законодателството, с които да се ускори издаването на т. нар. "синя карта" за работа и пребиваване в България на чуждестранни специалисти в областта на високите технологии. Издаването на разрешително за работа засега отнема от 6 до 9 месеца.

Крайните резултати, към които се стремим, са ефективни промени в законодателството, които да излязат, след като ги обсъждаме тук в състава на Националния икономически съвет - една наша отлежала идея по времето, когато сме тук в министерството, като идея за промени за по-бърз срок за издаване на сините карти. Беше посрещнато много радушно от страна на всички представители на бизнеса, понеже това е въпрос, който тях много ги занимава, заяви Лукарски.

Промени в законите, свързани с местните данъци и таксата смет, плащани от фирмите и производствените предприятия, ще се разгледат на следващи заседания на Националния икономически съвет.

Въпросите, свързани с цената на тока, да отправим съответни съвсем аргументирани запитвания, които да изхождат от работодателските организации към министъра на енергетиката, която ще бъде поканена, както и към председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна