Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: За първите 3 месеца на годината в бюджета са постъпили над 1 млрд. лева повече приходи

| обновено на 13.05.15 в 14:57
Снимка: БГНЕС

Над 1 млрд. лева повече приходи са събрани в бюджета за първите три месеца на годината, съобщи премиерът Бойко Борисов на заседанието на НСТС. Борисов изтъкна и ускоряването на икономическия растеж. Премиерът се обърна специално към работодателите, че всички служби са мобилизирани в по-голямото събиране на приходите и предупреди, че в следствие на безобразията, които са правени, в идните седмици ще има и реализации.

Специална изненада направихме, без да шумим, без да говорим екипи от данъчни, полицаи, прокурори, митничари, изведени в отделни помещения, в отделни сгради. Трябва да ви кажа, че в следващите седмици, че ще почнем и реализацията. Не само че събираме повече пари, а вследствие на тези безобразия, които са правени, ще има и реализация. Просто съм разпоредил на всички да бъдат безшумни, това, което да е явно – приходите в бюджета.

Премиерът категорично подкрепи увеличаването на възраст и осигуровки:

Има теми, по които сме склонни да коментираме, но има теми, по които изобщо не бихме коментирали - една от тях е и възрастта за пенсиониране. Знам колко е популистко, знам колко е хубаво да кажеш: „Няма да се вдига възрастта за пенсия, няма да се вдигат вноските“ само че при този демографски срив, който има в държавата, няма как това да не се случи. Още повече, че изсипваме огромни пари в здравеопазването всяка година и в край на краищата се надяваме, че и след реформата в здравеопазването продължителността на живот ще се вдигне и действително  и мъжете и жените ще работят до по-висока възраст. Ако това не се направи, остави старият закон, където ние доста по-драстично сме предложили през предишния мандат вдигането на пенсионната възраст. Министър Калфин положи огромни усилия да намери възможно най-мекия, плавния вариант за вдигане на възрастта и решаването на проблемите. Надявам се от вас на разбиране и отстъпчивост в някои посоки, така както и ние го направихме.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени