Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превишена скорост е причината за най-тежката жп катастрофа в САЩ за последните 7 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Превишена скорост вероятно е причината за най-тежката жп катастрофа в САЩ за последните 7 години. Пътнически влак на “Амтрак”, пътуващ от Вашингтон за Ню Йорк, дерайлира късно вечерта във вторник. Локомотивът и всичките седем вагона излязоха от релсите, 10 минути след като влакът е тръгнал от гара Филаделфия с 238 пътници и петима членове екипаж.

Робърт Съмуолт от Националния съвет по безопасност поясни, че според записа от черната кутия на влака, когато машинистът е задействал аварийните спирачки, скоростта е била 160 километра в час. Тогава е спрял и записът. Катастрофата е станала на остър завой, където ограничението на скоростта е до 80 км. Композицията се е движела с двойно по-голяма скорост.

От Федералната железопътна администрация съобщиха, че инспектори на “Амтрак” са проверили участъка от линията само няколко часа преди инцидента и не са установили никакви дефекти.

Адвокатът на 32-годишния машинист Брандон Бостиан казва, че той няма спомен от катастрофата и няма никакво обяснение за случилото се.

При катастрофата загинаха 7 души, повече от 200 са ранените, 10 от които в критично състояние. Има и други, които са в неизвестност, но за някои не се знае дали са се качили във влака.

Жп участъкът между Вашингтон и Бостън, където стана катастрофата, е един от най-натоварените. Годишно влаковете на “Амтрак” превозват през този т.нар. "Североизточен коридор" около 11,6 млн. пътници.

Движението в участъка остава затворено.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна