Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесмен заяви, че Румяна Ченалова е съдействала за кражба на негова фирма

Снимка: БГНЕС

Съдия Румяна Ченалова е съдействала за кражба на фирма от бизнесмена Константин Ралев. Това заяви той на пресконференция в Народното събрание. Ралев потърси подкрепа на депутати за действията на съдийката. Той заяви, че е станал жертва на измама в особено големи размери, станали чрез съдебни процедури. По думите му, 34 имота на търговското дружество са продадени на изключително ниска цена на регистрирана преди два месеца фирма с уставен капитал от сто лева.

С помощта на съдия Чаналова и адвокат Станимира Трифонова, те сменят борда на директорите без мое знание и от трима го правят на пет. Мен ме оставят в борда, но аз нямам глас. На пети май 2015 година прехвърлят 34 имота за няколко милиона евро на едно дружество, което е основано от същата адвокатка Станимира Трифонова с капитал сто лева и е продадено за 140 000 евро, което е пълна трагедия.

Депутати от различни парламентарни групи се обединиха по време на пресконференцията в името на интереса на обществото. Хамид Хамид от ДПС коментира, че са нужни законодателни промени:

Трябва да се въведе обжалване на тази инстанция - това решение да не е окончателно, както и задължително условие да се разследват всички факти и обстоятелства, свикани на събранието.

Румен Петков от АБВ заяви, че е поставил въпроса пред правосъдния министър Христо Иванов.

В България най-уязвим е този, който иска да прави почтен и редовен бизнес.

Слави Бинев от ПФ каза:

Ние вдигаме топката в момента и на правителството, и на съдебната система, и да се види коя е тази организирана престъпна група, вътре има ли нотариуси, има ли съдии, защото има интересни имена.

Междувременно Висшият съдебен съвет отстрани временно Румяна Ченалова от длъжността "съдия", съобщиха от пресцентъра на ВСС. Шестмесечният срок, за който Румяна Ченалова е отстранена от длъжност като съдия заради водено срещу нея дисциплинарно производство, все още не е изтекъл, но въпреки това членовете на ВСС са отстранили Ченалова, но на друго основание. Решението за отстраняването е прието единодушно. Предложението е било внесено от главния прокурор Сотир Цацаров и включено като допълнителна точка от дневния ред - заради привличането ѝ като обвиняема по обвинение за длъжностно и документно престъпление. Основанието за искането за отстраняването ѝ е по чл. 230, ал. 1 от Закона за съдебната власт. 

Срещу съдия Румяна Ченалова има още две досъдебни производства, по които все още не е привлечена като обвиняема.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна