Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвестър Смаговски беше осъден на 15 години затвор и 200 хил. лева глоба за трафик на наркотици

Петчленен разширен състав на Окръжния съд във Видин постанови присъда от 15 години затвор при първоначално строг режим и 200 хил. лева глоба на полския гражданин Силвестър Смаговски. Той е обвинен, че на 6 септември 2014-а година се е опитал да изнесе през "Дунав мост 2" близо 200 кг хероин в ремаркето на товарния автомобил, който управлявал.

Съдът прие твърдението на прокуратурата, че случаят е особено тежък и с голяма обществена опасност, че става въпрос за канал, съзнателно подготвен за трафик на хероин с висока концентрация и с висока стойност. Намереният наркотик, който се изчислява на близо 32 млн. лева, бе намерен при митническа проверка по метода анализ на риска в ремаркето на товарната композиция, скрит в кашони с хавлиени кърпи от Турция. Съдебният състав не уважи твърденията на адвокатите на  Смаговски, че той е жертва на добре организирана група за разпространение на наркотици в Европа. Адвокат Десислава Трифонова обяви, че присъдата ще бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд:

Считаме, че към настоящия момент тя не е справедлива. Вярваме, че следващата инстанция ще изгради в себе си вътрешно убеждение, че Смаговски е невинен. Аз вярвам в това.

Хванатият наркотик, който се съхранява в склад в Агенция "Митници", ще бъде унищожен. Товарният автомобил, в който беше намерен наркотикът, ще бъде отнет в полза на държавата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени