Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Попов: Полицаите, които работят на терен, да се пенсионират на 50 г.

Снимка: БГНЕС

Най-големият полицейски синдикат у нас - Синдикалната федерация на служилите в МВР, настоява полицаите, които работят на терен, да се пенсионират на 50-годишна възраст. За БТА председателят на синдиката Валентин Попов заяви, че това ще е позицията на федерацията, която ще бъде отстоявана пред правителството.

На 53 години да се пенсионират всички останали служители на МВР, които не извършват оперативни дейности, предлага още организацията.

За тези, които са работили на терен, а след това са преминали на друг пост във ведомството, синдикатът предлага да има компенсация. Отработеното време от т.нар. "първа категория", ще се преизчислява и ще се приспада от годините за пенсиониране. За всяка година прослужено време от "първа категория" ще се приспадат по два или три месеца от възраст за пенсиониране във "втора категория".

Така например, ако служител на МВР е работил на терен две години и се пенсионира на административна дейност, възрастта му за пенсиониране да бъде намалена с 6 месеца - т.е. да придобива право на пенсия на 52 години и шест месеца.

Синдикатът предлага и гратисен период до 2018 година.

От федерацията са отворени за преговори с  изпълнителната власт.

Валентин Попов изрази надежда, че все пак преговорите могат да сближат двете страни. Дали членове на синдиката ще протестират ще стане ясно в близките дни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна