Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червеният кръст с призив за 93 млн. щатски долара за Непал

| обновено на 16.05.15 в 16:35
Снимка: МКЧК

Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) призова за помощ от 93 млн. щатски долара след двете опустошителни земетресения в Непал през последните три седмици, съобщи АФП. Хуманитарните екипи вече няколко седмици се опитват да доставят вода, храна и медицинска помощ на хилядите засегнати от бедствието, при което загинаха близо 8500 души, но много райони продължават да бъдат недостъпни.

Хуманитарните организации призовават за ускоряване на осигуряването на храна и убежище за останалите без дом преди началото на дъждовния период.

Правителството, което бе подложено на остри критики заради несправяне с последствията от земетресението, призна, че не може да отговори на мащаба на пораженията и се нуждае от помощта на международната общност.

Вчера Общото събрание на ООН прие резолюция, с която настоява да се окаже спешна помощ на оцелелите при земетресенията в Непал и за възстановяване на опустошената от природното бедствие хималайска страна, за да може тя по-добре да се справя с бъдещи подобни стихии, съобщи БТА. Резолюцията бе приета от 193-членния най-представителен орган на световната организация и с нея се приканва международната общност да събере 415 млн. долара за най-неотложните нужди на страната през следващите три месеца.

Междувременно днес страната бе разлюляна от нов вторичен трус със сила 5,7 по Рихтер. Епицентърът на труса е бил на 76 км югоизточно от столицата Катманду на дълбочина 10 км, съобщи Американският геофизичен институт.

Най-малко 18 хиляди души бяха ранени при двете опустошителни земетресения на 24 април и 12 май, с магнитуд съответно 7,9 и 7,3 по Рихтер.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна