Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Радучай, УНИЦЕФ:

В България броят на преждевременно родените деца е около 6000 годишно

Известни личности и стотици граждани дадоха своя принос за по-добро бъдеще за недоносените деца в България на благотворително събитие в Борисовата градина, част от  кампанията "Маратон на героите".

6000 деца годишно се раждат преждевременно в България и това е предизвикателство както за родителите, така и за здравната система, каза Таня Радучай, представител на УНИЦЕФ в Българя. Тя подчерта, че освен качествена медицинска грижа за децата, техните родители се нуждаят от психологическа подкрепа, за да могат да преминат през това изпитание.

Според родители на недоносени деца трябва да има психолози в родилните отделения на болниците, които да консултират и предоставят информация на майките и да ги срещат с други родители на преждевременно родени деца. Здравните заведения се нуждаят от специализирана техника и нови кувьози.

Благотворителен маратон, базар и много игри се състояха в Борисовата градина в името на здравето и възможността за равен шанс на недоносените деца. Председателят на фондацията "Нашите недоносени деца" Нина Николова обясни целта на инициативата:

Искаме да напомним на обществото за недоносените деца, че трябва да ги подкрепяме по всяко време, че те имат нужда от добри грижи, от медицинска техника, от добри специалисти, особено деца с екстремно ниско тегло, деца, които преседяват в болницата понякога и месеци.

Събраните средства от инициативата на фондацията ще отидат за закупуване на техника. Ако желаете да дарите, направете го с DMS-бебе на номер 17 777 или потърсете информация на интернет-страницата на фондация "Нашите недоносени деца".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна