Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две експлозии разтърсиха централи на прокюрдската партия ДПН в Турция

Снимка: Анадолска агенция

Две почти едновременни експлозии разтърсиха днес преди обед сгради, където се помещават местните централи на турската прокюрдска Демократична партия на народите (ДПН), в окръзите Мерсин и Адана в Южна Турция, предаде БТА.

Асошиейтед прес съобщава за шестима ранени при взривовете, които били с интервал от десетина минути. Първият взрив е станал около 10 ч. в окръжната централа на ДПН в Мерсин. Директорът на полицията в Мерсин Рахми Баштуг заяви, че взривът е станал в кухня към офиса на партията, предаде Анадолската агенция.

Вторият взрив е станал в триетажна сграда в Адана, където се помещава околийска централа на прокюрдската партия. По първоначални сведения са пострадали трима души, сред които и околийският съпредседател на ДПН Хюсеин Беяз. От ударната вълна при експлозията са се разбили прозорците на сградата и се е образувал голям отвор в една от стените.

В Турция предстоят парламентарни избори на 7-и юни, на които прокюрдската Демократична партия на народите се очаква да има ключова роля. Ако формацията успее да премине 10-процентния праг за влизане в парламента, тя ще попречи на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) да събере достатъчно мнозинство в парламента, позволяващо ѝ да промени конституцията наложително условие, за да може да реализира турският президент Реджеп Тайип Ердоган амбицията си да превърне Турция в президентска република.

ДПН твърди, че нападенията имат за цел да навредят на предизборната кампания на партията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна