Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложиха делото за смъртта на родилка в Габрово

Габровският окръжен съд отложи делото за смъртта на 30-годишната родилка Десислава Манолова и бебето й. Причината е, че липсва експертно заключение, което да изясни обстоятелствата по случая. 

Окръжният съд е изпратил писма до пет болници, за да осигури хабилитирани специалисти в различни области на медицината, които да изготвят допуснатата в предишно съдебно заседание повторна експертиза. Някои от здравните заведения отговорили, че не разполагат с нужните специалисти, а  посочените експерти отказали да участват в изготвянето на заключението, за което е нужно становището на седем вещи лица, за да се изясни случаят с починалата родилка и бебето й. По него са подсъдими двама гинеколози от областната болница в Габрово, които според обвинението са причинили смъртта на повече от едно лице поради немарливо изпълнение на задълженията. 

За формиране на екип от специалисти ще бъде потърсено съдействие от НЗОК и включените в списъка към Софийския градски съд вещи лица. Следващото съдебно заседание е насрочено за 6-и юли.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна