Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Недялков ще свири испанска музика в зала "България"

Цветан Недялков
Снимка: БГНЕС

През новия творчески сезон на Софийската филхармония китаристът от "Ку-ку бенд" Цветан Недялков ще извърши испанска експанзия в зала "България".

На 21 май, под диригентството Джоди Бернасер, музикантът ще бъде солист на едни от най-прочутите концерти за китара и оркестър като "Аранхуес" на Хоакин Родриго. В програмата са включени още композиции на изключителните испански композитори Хоакин Турина и Мануел Де Файа.

По случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, на 23 май, в зала "България", ще звучат шедьоври на славянското музикално творчество. В изпълнение на Христина Василева, Нели Кравченко, Ищван Лайко, Мариан Краев и Атанас Кръстев, публиката ще чуе произведенията на Пьотър Илич Чайковски, Антонин Джворжак и Парашкев Хаджиев.

Новият репертоар на Софийската филхармония ще постави силен акцент върху френските автори, чиито композиции ще бъдат изпълнени за пръв път у нас. Благодарение на новия артистичен съветник на Филхармонията, цигуларят Светлин Русев, в зала "България" ще гостуват редица френски диригенти и солисти. Французи ще се грижат и за поддръжката на музикалните инструменти. Творбите на Брамс, Шуман и Шуберт пък ще присъстват основно в камерните концерти, на които Филхармонията ще набляга все повече.

Друга идея предвижда, освен концерт, всеки гостуващ музикант да провежда обучения и майсторски класове. Образователната програма на свой ред е насочена предимно към детската публика, но на 30 май е предвиден и подобен концерт за възрастни.

Сред музикантите, с които ще се срещне българската публика, са също така Филип Куинт, Симон Портър, Теди Папаврами, Магали Моние. Главен диригент и през сезон 2015/2016 ще бъде маестро Мартин Пантелеев, а гост-диригенти – изтъкнати имена на международната сцена като Урош Лайовиц, Хориа Андреску, Найден Тодоров, Максим Ешкенази и Любка Биаджони.

Ръководството на институцията си е поставило амбициозната задача, всичко което се случва в класическата музика из Европа, да се случва и в България, за да може интересът към нея у нас да се възвърне. При представянето на новия творчески сезон временно и. д. директор на Софийската филхармония Виктор Стоянов направи и равносметка на свършеното от началото на годината досега. Според него за периода януари – април продажбата на билетите се е увеличила с 16%, а над 3000 деца и студенти са посетили безплатно концертите в зала "България".
Информацията е на БГНЕС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна