Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Няма виновни за Мизия

Снимка: Радио Видин Архив
Водното бедствие в Мизия е било неизбежно. Това става ясно от съобщение на Окръжната прокуратура във Враца. Официално решение няма, тъй като досъдебното производство не е приключило, заявиха за Радио ВИДИН от Прокуратурата:

"Това, което ние сме си позволили като информация, е резултат от експертизата - най-мащабната, която беше назначена. Нейното окончателно становище така, както експертите са ни го предоставили би трябвало да е на нашия сайт. Делото е от около 40 тома, а експертизата- от около 200 страници..."


Според приключилата експертиза бедствието е вследствие на невиждани милион години валежи. Експертното заключение е на проф. Пламен Нинов от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Така експертите са установили, че виновни за наводнението, което взе човешки жертви, унищожи десетки домове и причини щети за милиони, няма.
Освен от направените огледи на 41 язовира и на 37 рибарника, в 40-те тома информация експертите са събирали данни и от различни служби и институции. Държавната агенция за национална сигурност също се е включила в разследването. Разпитаните свидетели са повече от 170. Наблюдаващ прокурор е Владимир Сираков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени