Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дамян Дамянов: Моделът на финансиране на науката остава измъчен

| обновено на 20.05.15 в 20:52
Снимка: БГНЕС

Моделът на финансиране на науката в България остава измъчен. С тези думи заместник-председателят на БАН академик Дамян Дамянов се обърна към гостите на тържественото честване в академията в навечерието на 24-и май - Денят на българската просвета и култура.

Академик Дамянов припомни, че за 2014 г. БАН не е получила за научни изследвания средства от държавната бюджетна субсидия. За това с уважение трябва да се знае, подчерта той, че академията реализира 62 милиона лева собствени приходи. Общата сума от спечелени финансирани проекти надминава 50 милиона лева, като включва близо 900 проекта от чужбина и над 600 от България.

За миналата година БАН има нови 633 докторанти, от които 213 са новоназначени, а 137 са защитили. 28 института са получили акредитация по 82 докторски програми.

Не всичко е само добро и успешно, заяви академик Дамянов и поясни, че върху академията винаги оказват влияние много външни и вътрешни фактори. Напоследък лични страсти и амбиции, посочи още той. Най-тревожен е фактът, че младите учени на щатна длъжност са само 97 души. За академията едва 0,3 до 25-годишна възраст и 3 на сто между 26 и 30 години.

На тържественото събрание бяха връчени дипломите на новоизбраните академици и почетните плакети на основателите на общността, радетели за БАН.

Във фоайето на централната сграда на академията е открита изложба за кирилицата и глаголицата, посветена на 24-и май.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна