Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ислямска държава" установи пълен контрол над древния град Палмира

| обновено на 21.05.15 в 12:09
Палмира

Джихадистите от "Ислямска държава" установиха пълен контрол над древния сирийски град Палмира, след като пробиха отбранителните линии на правителствените войски. Ислямистите контролират военната база в града, затвора и щаба на разузнаването, съобщи БТА. Под техен контрол са и археологическите руини на античния град, фигуриращи в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Във въоръжените сблъсъци през последното денонощие са убити най-малко 100 сирийски войници.

Сирийската държавна телевизия призна, че правителствените войски са се изтеглили от града, намиращ се на 240 км североизточно от Дамаск, и са заели отбранителни позиции в покрайнините, като продължават да удържат контрола над шосето за Хомс и за Дамаск. Преди падането на Палмира от там е евакуирано цивилното население и са изнесени някои от най-ценните древни статуи и барелефи.

Сирийският министър на вътрешните работи Мохамад ал-Шаар заяви, че правителството прави всичко възможно да защити руините в града:

Ще направим всичко по силите си, за да запазим тези значими антични останки, защото те са наследство за страната и за човечеството.

В интервю за Би Би Си проф. Идит Хол от "Кингс Колидж" в Лондон подчерта значимостта на древния град за световната култура:

Палмира е бил изключително голям град. Главната улица е с дължина 1100 м, почти миля павирана улица с колонади, в града има храмове, амфитеатър... Всичко това оцелява близо 1900 години. Съвсем малко артилерийски огън ще го унищожи завинаги.

Със завземането на Палмира "Ислямска държава" вече контролира над половината от територията на Сирия, обяви Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази опасения, че развалините на древна Палмира от трети век могат да станат поредните паметници, разрушени от фанатиците.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна