Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полк. Чавдар Петров: Управляващите първо трябваше да актуализират Стратегията за национална сигурност

Вчера парламентът прие на първо четене пакета от четири законопроекта в сектор "Сигурност" - за управление и функциониране на Системата за защита на национална сигурност, за Държавната агенция "Разузнаване", за Военното разузнаване и за Националната служба за охрана.

Това е добра новина за хората, които работят в службите, защото най-накрая ще получат някаква сигурност, коментира в предаването "Преди всички" полк.Чавдар Петров – председател на Националната асоциация "Сигурност".

Той обаче уточни, че преди приемането на законопроектите е трябвало да се актуализира Стратегията за национална сигурност:

Сега оставаме с впечатлението, че тези закони се приемат на парче и за да удовлетворят исканията на определени хора. В Стратегията за национална сигурност, която е приета 2011 година, например, е заложено, че проектът "Южен поток" и проектът "Набуко" са приоритет за нашата държава. Очевидно е, че и двата проекта няма да се осъществят. Някой ще носи ли отговорност, че не изпълняваме предната стратегия. /…/ Нашето становище беше, че в новата стратегия трябва да се заложи основно връщането на доверието на хората и обществото към специалните служби. Аз никъде в четирите законопроекта не виждам как ще се върне доверието на хората към специалните служби. А специалните служби да функционират сами за себе си, няма никакъв смисъл.

Полк. Петров заяви, че според цялата разузнавателна общност е нормално да има две служби – една за разузнаване и една за военно разузнаване, тъй като те изпълняват различни задачи. Сливането им пък би довело до объркване на взаимовръзките и те няма да могат да изпълняват задачите си както трябва.

Разговора с полк. Чавдар Петров можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени