Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стара Загора продължават протестите за закриването на Онкоцентъра

Снимка: БГНЕС
Продължават протестите на работещите в Комплексния Онкологичен център в Стара Загора срещу сливането с Университетската болница. В писмено становище Медицинският съвет заявява, че сливането на едно лечебно заведение със стабилни финансови резултати в друго, с огромни задължения, ще доведе до намаляване на заплатите на лекарите и до демотивация.

Доктор Петър Чилингиров - управител на Онкологичния център, заяви за "Хоризонт“, че при сливането им с Университетската болница пациентите няма да могат да получават на едно място трите вида терапия, които сега предлагат - хирургия, лъчетерапия и химиотерапия. Закриването им ще доведе и до разстройване на процеса на лечение на онкоболните.
 
В становището си Медицинският съвет се позовава и на решение на Общинския съвет по повод реализацията на проект по оперативна програма "Регионално развитие" в центъра, че той няма да бъде закриван в период не по-малък от пет години след приключване на дейностите по проекта, завършен миналата година. За него Общината е осигурила собствен принос в размер на 400 хиляди лева. Доктор Чилингиров е изпратил писмо до кмета и председателя на Общинския съвет по този повод, но досега не е получил отговор.
Информация за сливането нямат и от ръководството на Университетската болница.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна