Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средната работна заплата е нараснала 4 пъти за 15 години

Искът на работодателите за минималната работна заплата има само дисциплиниращ характер, смята Божидар Данев

| обновено на 22.05.15 в 18:19
Снимка: БГНЕС

От 2000-а година насам средната работна заплата у нас е нараснала 4 пъти - от 225 на 800 лв. Най-високата заплата у нас се взема в енергетиката. Средно тя е в размер на 2 260 лв. като за 15 години е нараснала пет пъти и половина. Според работодателите, фактът е парадоксален, защото именно това е секторът, който ежегодно регистрира загуби от поне 700 млн. лв.
Особено голяма е и диспропорцията между средните доходи в столицата и останалите региони. В София те са - 1070 лв., докато във Видин едва 516 лв:
Е, как няма да има миграция. Тая ножица се отваря, не само в културата, в заплащането. Тоест ние създаваме непрекъснато икономически основания за протести, икономически основания за сблъсъци в обществото ни, посочи изпълнителният председател на Българската стопанската камара Божидар Данев.

По-високи заплати се получават и в сферите на недвижимите имоти и финансите. В дъното на таблицата стоят преработващата промишленост и селското стопанство.

Според Божидар Данев съдебният иск на работодателите, след който Върховният административен съд отмени постановлението на Министерския съвет за увеличаване на минималната работна заплата от първи януари и от първи юли тази година, има единствено дисциплиниращ характер. Той е на мнение, че от  това решение на съда реално няма да произтече нищо:
 

Решенията на Националния съвет за тристранно сътрудничество са само консултативни, т.е. Министерският съвет може да вземе каквото иска решение. Аз съм за принципа - като нещо е законова разпоредба, да се спазва законовата разпоредба.

Решението ще бъде прегласувано идния вторник на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На следващия ден ще се гласува и от Министерския съвет.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна