Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа по рода си среща на най-високо ниво проведоха лидерите на двете кипърски общности

Снимка: Бранислава Бобанац

Кафе в окупираната и свободната част на разделената от 41 години Никозия заедно пиха днес лидерите на двете кипърски общности - президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

Първата по рода си среща на най-високо ниво от двете страни на бариерата е част от подновените усилия за решаване на Кипърския въпрос и обединяване на страната.

Стотици хора посрещнаха с огромно вълнение и ентусиазъм и бурно аплодираха лидерите на двете кипърски общности по време на тяхната разходка в двете части на Стария град на Никозия.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис първи пресече демаркационната линия на пропускателния пункт в центъра на кипърската столица и влезе в окупираните територии. По-късно лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ премина през бариерата, където Анастасиадис му предаде маслинова клонка, и посети свободната част на Никозия.

И в двете зони на столицата двамата лидери разговаряха с граждани и пиха кафе.

СнимкаНеформалната среща на Анастасиадис и Акънджъ е първа по рода си за такова реципрочно пресичане на “зелената” линия под контрола на ООН от лидери на двете кипърски общности. Тя е част от подновените усилия за решаване на Кипърския въпрос и е дълбоко символична, показвайки, че двете общности могат да вървят заедно по пътя на мира, помирението и обединяването на страната. В кратките си изказвания днес и двамата лидери отправиха послание на надежда и изразиха общата воля да се намери възможно най-скоро решение в интерес на двете общности.

Заедно ние създаваме бъдещето, написа след обиколката си Анастасиадис в туитър.

Следващата официална среща на Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ в рамките на преговорния процес е в четвъртък. Очаква се те да представят общ списък от мерки за изграждане на доверието, сред които е и отварянето на нови пропускателни пунктове през буферната зона.

Според ООН преговорите за бъдещето на Кипър са навлезли в крайната си фаза и “няма връщане назад”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна