Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на Франция у нас е отличен за популяризиране на българското културно-историческо наследство

| обновено на 23.05.15 в 19:58
Н.Пр Ксавие Лапер дьо Кабан
Снимка: БГНЕС

Посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан е отличен за принос в популяризирането на българското културно-историческо наследство. Наградата ще му бъде връчена в Свищов по време на Десетия фестивал на античното наследство "Орел на Дунава".

Фестивалът "Орел на Дунава" има за цел да популяризира античния град Нове край Свищов. Триста души от групи за исторически възстановки от Италия, Франция, Полша, Румъния и България ще представят тази година от 5-и до 7-ми юни сцени от бита и сражения от времето на Римската империя.

Заместник-кметът на Свищов Пламен Александров посочи мотивите, с които наградата за популяризиране на българското културно-историческо наследство е присъдена на посланика на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан.

Отличаваме Негово превъзходителство за дейността, която извърши Негово превъзходителство, и кампанията, която разгърна по събирането на средства за реставриране и за представяне на нашето културно-историческо наследство в изложбата, която беше направена в Лувър. Наистина досега в тази посока не е имало толкова активен посланик на която и да е държава, обясни Александров.

Традиционната награда за опазване на българското културно-историческо наследство ще бъде връчена на археолозите Павлина Владкова и Евгения Генчева, които повече от две десетилетия ръководят разкопките в Нове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна