Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатът на ГЕРБ за нов управител на БНБ Димитър Радев се срещна с парламентарните групи

Снимка: Българска народна банка

Съветникът в Международния валутен фонд Димитър Радев, който е кандидатът на ГЕРБ за нов управител на БНБ, се срещна с групите на ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и АБВ. На срещите в Народното събрание го придружаваше председателят  на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Димитър Радев отказа коментари, а Менда Стоянова обясни пред журналисти, че се търси широка подкрепа за кандидатурата. Подготвя се и промяна в Закона за БНБ, за да се уреди мандатността на длъжностите, избирани от Народното събрание. 

След последната среща Димитър Радев отговори утвърдително на въпроса дали е доволен от разговорите и напусна парламента. Ако той остане широко подкрепяната кандидатура и спазвайки закона, Радев трябва да бъде избран на 15-и юли. Менда Стоянова се позова на разговори с Иван Искров, който е заявил, че ще подаде оставка, ако те имат кандидат. В момента, в който бъде внесена кандидатурата, от ГЕРБ ще помолят Искров да освободи поста си това ще отвори възможността депутатите да направят избора на нов управител на Централната банка. 

Това може да стане и до края на юни, прогнозира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Ако се стигне до тази ситуация и управителят бъде избран по-рано, за да встъпи в длъжност преди 15-и октомври, когато изтича мандатът на настоящия гуверньор Иван Искров, новият управител трябва по действащия закон за БНБ да довърши мандата на Искров за четири месеца. Затова сред управляващите има консенсус да се внесе промяна  в закона за БНБ, която да реши въпросите за мандатността поясни Менда Стоянова:

Тази промяна ще каже, че когато има предсрочно прекратяване на мандат, новият избран управител следва да започне нов мандат, което е съвсем нормално. Европейската централна банка отдавна настоява за такава промяна, защото никъде няма такова чудо "довършване на мандат".

Стоянова уточни, че тази промяна няма да се прави само за да се удовлетвори този конкретен случай, а за всички мандатни длъжности, особено тези, избирани от Народното събрание, като ще има промени и в други закони. Това ще се отнася и за подуправителите на БНБ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна