Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха високопоставени членове на ФИФА

Швейцарската полиция обискира и централата на ФИФА

| обновено на 27.05.15 в 12:57
Снимка: fifa.com
ФИФА приветства разследването в корупция на швейцарските власти и ще сътрудничи на органите на реда, заяви директорът за връзки с обществеността на международната футболна федерация Валтер Де Грегорио:
 
Това е добро за ФИФА. Не е добре от гледна точка на имиджа, разбира се, както и за репутацията ни. Но от гледна точка на прочистването и всичко, което сме направили през последните четири години като реформи, е добре.

Де Грегорио каза още, че изборният Конгрес на ФИФА ще се проведе в петък, както е планирано. Президентът Сеп Блатер не е засегнат от разследването на швейцарските власти и дума не може да става за оттеглянето му, каза още говорителят на футболната организация. Разследването също няма да се отрази на провеждането на Световните първенства по футбол през 2018-а и 2022-ра в избраните държави Русия и Катар.

Швейцарската прокуратура съобщи, че е образувала наказателно дело срещу неизвестен извършител за манипулация и пране на пари във връзка с определянето на домакинството на Световното първенство по футбол през 2018-а и 2022-ра. По-рано от прокуратурата обявиха, че са обискирали офисите на ФИФА в Цюрих и са иззели документи и електронни данни във връзка с разследването.

По-рано днес швейцарската полиция арестува шестима членове на международната футболна федерация, които ще бъдат екстрадирани в САЩ, където ще отговарят пред американските власти по обвинения в корупция. Те са заподозрeни в получаване на подкупи на обща сума над 100 милиона долара от началото на 90-те години на миналия век досега. Представители на ФИФА и служители на други, свързани организации, са получавали подкупи от представители на фирми за медийни и маркетингови права.

Смята се, че в замяна те са получавали медийните, маркетинговите и спонсорските права за турнири в Латинска Америка. Според властите в САЩ тези престъпления са договаряни и подготвяни в САЩ, а плащанията са ставали в американски банки, добавят швейцарските власти.

Очаква се на арестуваните да им бъдат повдигнати обвинения за пране на пари, изнудване и системни измами в последните 20 години. Те бяха задържани рано тази сутрин при акция в хотела в Цюрих, където в петък ще се състои изборният Конгрес на ФИФА, на който се очаква президентът на международната футболна федерация Сеп Блатер да получи пети мандат.

Имената на задържаните не се съобщават официално, но според информации сред задържаните са Едуардо Ли, президент на футболната федерация на Коста Рика, Джефри Уеб, президент на футболната асоциация на Каймановите острови и вицепрезидент на ФИФА, Еухенио Фигередо от Уругвай, вицепрезидент на ФИФА и бивш президент на футболната асоциация на Южна Америка, както и Джак Уорнър, президент на Карибския футболен съюз и бивш вицепрезидент на ФИФА (бел.ред. неговото име вече беше намесено в скандала за избора на Катар за домакин на световното през 2022 година).

Според "Гардиън" арестите продължават и в други държави.

Предполага се, че в основата на разкритията е бившият член на изпълкома на ФИФА и генерален секретар на КОНКАКАФ Чък Блейзър, който през 2012 година даде началото и на разкритията за подкупи около бившия кандидат за президент Мохамед бин Хамам.

В последните месеци ФИФА беше засегната от скандалите и обвиненията за корупция. В основата останаха подозренията около избора на Русия и Катар за домакини на световните първенства през 2018-а и 2022-ра. Но вестник "Ню Йорк таймс" твърди, че изборът за домакинство на тези световни първенства не е част от настоящото разследване. Тези сътресения доведоха до оттегляне на водещи спонсори, а ръководителят на Етичната комисия Майкъл Гарсия подаде оставка, тъй като не беше съгласен с изопачаването на доклада му за корупция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна