Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цв. Цветанов: Няма да предлагаме промени в Изборния кодекс месеци преди вота

Снимка: БГНЕС
ГЕРБ няма да предлага промени в Изборния кодекс месеци преди изборите. Това каза лидерът на Парламентарнат група на ГЕРБ Цветан Цветанов след среща с Валери Симеонов. Сред условията, които патриотите поставиха за подкрепа на правителството, бяха и тези за промени в изборното законодателство.

От Патриотичния фронт поискаха активна регистрация преди изборите и увеличаване на санкциите срещу купуването и продаването на гласове. След срещата Валери Симеонов каза: Никаква промяна по отношение на Конституцията няма. Тя е внесена, подписали сме се, няма да си оттеглим подписа.

Цветан Цветанов от ГЕРБ обясни, че разговорът с патриотите не е заради отправения ултиматум, а в името на бъдещите законодателни промени: Завишаване на санкциите може да бъде, не в Изборния кодекс, това може да бъде в Наказателния кодекс. Преференцията, смятам, че трябва да се анализира и, ако се постигне политически консенсус и от останалите парламентарно представени партии, да бъде само като някаква промяна в Изборния кодекс. Парламентарната група на ГЕРБ няма да внесе предложение за промени в Изборния кодекс. Три месеца преди провеждането на местни избори да правиш промяна на Изборния кодекс винаги отваря възможността за много спекулации.

ГЕРБ са предложили на БСП да оглави и Комисията за промяна на Конституцията, каза Цветан Цветанов: За да може да има пълна гаранция, че всичко това, което ще се дискутира, ще бъдем готови за всякакъв диалог. БСП казаха, че в края на деня ще имат позиция за парламентарната група. Разбира се, че сме отворени за диалог с всички тези партии, които към настоящия момент са заявили категорично, че няма да подкрепят тези конституционни промени, но ще участват в работата на комисията. Това е по-градивно.

Утре депутатите ще решават дали да бъде създадена временна комисия за промените в Конституцията. ГЕРБ предлагат всяка партия да има по двама членове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна