Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британско изследване:

Младите жени отиват в "Ислямска държава" не само за се оженят, но и да намерят подходяща социална среда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Схващането, че младите жени, които заминават за Сирия, за да станат "джихадистки булки", е опростенческо и спъва усилията против радикализирането на други момичета. Такава е темата на ново изследване на Института за стратегически диалог и Международния център за изследване на радикализирането към Кралския колеж в Лондонсъобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Според разпространения днес доклад младите жени се присъединяват към "Ислямска държава", водени от различни мотиви  от силно недоволство заради действия, които според тях са проява на преследване на мюсюлманите, до желание да бъдат част от "сестринска общност", обединяваща други със сходни вярвания. 

Западните общества трябва да осъзнаят, че мотивациите на тези жени са разнообразни, ако искат да предотвратят заминаването на още жени и възможността те след време да се върнат в родината си и да извършат терористични актове, посочват авторите на доклада.

Според изследването е опасно всички да бъдат поставяни под общ знаменател, като се смята, че те са невинни момичета с промити мозъци.

Авторите са установили, че жените играят и решаваща роля в "Ислямска държава", като използват социалните медии за набиране на нови последователи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна