Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари от Тетевенската болница са подали молби за напускане след разкритията за смъртта на бебе

Двамата лекари от родилното отделение в болницата в Тетевен - д-р Нина Байчева и д-р Михаил Миков са подали молби за напускане, след разкритията за смъртта на новородено. Има реална опасност отделението да бъде закрито заради липса на доктори. По-рано днес заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков съобщи пред "Хоризонт", че заради инцидента е разпоредена проверка в лечебното заведение.

Районната здравна инспекция в Ловеч е била уведомена за смъртта на бебето от управителя на Тетевенската болница, съобщи директорът на службата д-р Цветолюба Генкова:

При което ние разпоредихме да съберат цялата документация, всичко по случая, за да можем да го представим в министерството. Утежнено раждане, ненапредващо по правилата на медицината, в резултат на което лекарката се опитва с щипки да извади бебето. След като не успява, прави цезарово сечение. Тогава вече изважда бебето, но то е било в тежко състояние на асфикция,  т.е. не диша.

Бебето е родено на 22 април и  няколко часа по-късно е било откарано в Плевенската болница. Два дни по-късно е починало . Доктор Генкова допълни, че надетето е направена аутопсия, която е изпратена на Агенция "Медицински одит":    

Епикризата от отделението в Плевен като диагноза беше: "Детето е починало от травма по време на раждането".

Едва след приключването на проверката, ще стане ясно дали е имало лекарска грешка. От прокуратурата в Ловеч съобщиха, че при тях не е подаван сигнал за смъртта на новороденото.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна