Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметовете на двете части на разделената кипърска столица искат отворяне на нови пропускателни пунктове през буферната зона

Кметовете на разделената Никозия на обиколка в буферната зона
Снимка: Бранислава Бобанац

Безпрецедентно взаимодействие по пътя към решаване на Кипърския въпрос бе демонстрирано в Никозия. Кметовете на двете части на разделената кипърска столица заедно поискаха от лидерите на двете кипърски общности да се отворят нови пропускателни пунктове през буферната зона в града, а водачите и на петте религиозни вероизповедания на острова застанаха зад тях.

Кметът на Никозия Константинос Йоргаджис и кметът на окупираната част на столицата  Мехмет Харманджъ изпратиха едновременно писма до президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ с искане да се отворят нови пропускателни пунктове между двете зони на Никозия. В момента в нея има три пункта за преминаване.

Двамата градоначалници настояват най-вече за вдигане на бариерата в сърцето на Стария град, който сега е разделен от “зелената линия” на ООН. Този район е уникален за Никозия, защото в него свои храмове имат и петте религиозни общности в Кипър – гръцки православни, мюсюлмани, католици, арменски християни и маронити. С отварянето на пропускателен пункт и при правилно развитие тази част на столицата може да се превърне в символичен микрокосмос на мирното междурелигиозно съжителство и мултикултурализма, както и да се подобри всекидневният живот на хората от двете страни на “зелената линия”, посочват в писмата си кметовете.

Пълна подкрепа за тези техни искания и усилия изразиха в специално съвместно изявление религиозните водачи на петте основни вероизповедания на острова – архиепископът на Кипър Хризостомос Втори, мюфтията Талип Аталай, представителят на Католическата църква, арменският и маронитският архиепископи.

Според двамата кметове отварянето на всички пропускателни пунктове в града ще предостави нови възможности за развитието на Никозия – последната разделена столица в света, и ще улесни общата им борба за нейното финансово, социално и културно възраждане. Йоргаджис и Харманджъ вече са обсъдили различни приоритети за една обща програма.

В четвъртът лидерите на двете кипърски общности се споразумяха за отварянето на два нови пропускателни пункта в западната и източната част на острова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна