Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципрас: Гърция представи реалистичен план на кредиторите

| обновено на 02.06.15 в 16:42
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че правителството му е предложило на кредиторите план за реформи и че отговорността за отблокиране на над 7 милиарда евро кредит за Гърция е на политическите лидери в Европа.

Направихме отстъпки, защото компромисът изисква отстъпки. Знаем, че отстъпките са трудно постижими, но представихме един реалистичен план за излизане на Гърция от кризата, каза Ципрас и добави, че ако бъде приет от партньорите на Атина, планът ще сложи край на сценариите за разделение в Европа.

Комисарят Пиер Московиси заяви, че Европейската комисия (ЕК) все още претегля преимуществата и недостатъците на постъпилите предложения за пенсионна реформа в Гърция. По думите му е постигнат сериозен напредък по гръцкия въпрос, но остава още път за постигане на добро споразумение между Атина и нейните кредитори:

Постигнат е сериозен напредък след ползотворна и плодотворна дискусия, но остава още път, за да бъде постигнато добро споразумение. То е възможно, постижимо и необходимо, макар че ще изисква много енергия. Има още малко време и работа да се свърши, каза Московиси е ефира на френското радио Франс ентер.

Европейският съюз (ЕС) приветства като положителна стъпка размяната на документи между Гърция и международните й кредитори. Това заяви говорител на ЕК Аника Брайдхарт.

Германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и шефовете на Европейската централна банка Марио Драги и на Международния валутен фонд Кристин Лагард се срещнаха снощи в Берлин, за да обсъдят обща позиция за дълговата криза на Гърция, предаде Франс прес.

Според германския вестник "Велт" петимата са изготвили обща позиция, за да направят на Гърция последно предложение. На срещата, продължила около два часа и половина, не е присъствал гръцкият премиер Алексис Ципрас, пише "Велт".

Преговорите между Гърция и кредиторите ѝ – ЕС и МВФ, са в задънена улица, напомня АФП. Кредиторите искат реформи за оздравяване на гръцката икономика и бюджетни съкращения, за да деблокират последния транш от 7,2 милиарда евро от общо 240 милиарда евро помощ, договорена през 2010 година. Без тези пари Гърция ще фалира. 

Междувременно гръцкият министър на труда Панос Скурлетис обяви, че Атина не може да прави повече отстъпки в преговорите с кредиторите си и те трябва да осъзнаят своите отговорности, съобщи Ройтерс.

Няма място за повече компромиси от наша страна, каза Скурлетис.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна