Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международната коалиция обеща подкрепа на Ирак срещу "Ислямска държава"

| обновено на 02.06.15 в 16:09
Снимка: Ан Алекс

Международната коалиция срещу "Ислямска държава" обеща да помага на Ирак в плана му да отвоюва териториите си, завзети от джихадистите. Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че борбата с "Ислямска държава" ще е дълга, но иракското правителство е готово да проведе реформи за помиряване на иракския народ:

Срещата ни даде възможност да мобилизираме ясно коалицията около военното ни и политическо споразумение. Сега трябва да изпълним целите в жизненоважната ни борба срещу ИДИЛ. Борбата ще е дълга, но тук видяхме нужната решимост.

Министри от 20 държави обсъждат в Париж по-нататъшната стратегия за борба с групировката "Ислямска държава". Срещата беше свикана, след като миналия месец екстремистите превзеха град Рамади в Ирак, който е столица на провинция Анбар.

Иракският премиер Хайдер ал Абади заяви, че правителството му е готово на саможертви в борбата с ислямистите, но международната коалиция трябва да ги подкрепи. Малко преди срещата Абади каза, че международната общност се проваля в борбата си с джихадистите и се оплака от липсата на подкрепа срещу "Ислямска държава".

Американският заместник държавен секретар Антъни Блинкен подчерта, че планът на Бадад за отвоюване на провинция Анбар е правилен:

Коалицията е най-ефикасният начин да постигнем успеха, който желаем. Всяко усилие, което правим, е критично и подсилва останалите – военната кампания, усилията ни за спиране притока на чуждестранни бойци, отрязването на финансите, борбата с пропагандата на ИДИЛ, хуманитарната ситуация и стабилизирането на освободените общности.

Американският дипломат добави, че същите усилия и политическа воля трябва да има и в Сирия, за да бъде сразена групировката. 

Би Би Си коментира, че въздушните удари, които няколко държави нанасят срещу позиции на терористите, не дават желания резултат. Обстановката се усложнява и от факта, че властите в Ирак все повече разчитат на шиитските милиции, някои от които са подкрепяни от Иран, за да спрат настъплението на групировката, заяви британският външен министър Филип Хамънд:

Трябва да работим с иракчаните, да обучаваме нови сили, да организираме милициите, за да можем да изпреварим, да се обединим и да изтласкаме "Ислямска държава", а след това и трайно да отстояваме отвоюваните територии.

Би Би Си цитира свои източници, според които в момента текат последните приготовления за операцията, в рамките на която бойците на "Ислямска държава" трябва да бъдат изтласкани от град Рамади. Офанзивата ще започне до дни.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна