Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестният митинг срещу незаконно настанените роми в Гърмен устоя на провокациите и запази мирния си характер

Протестиращите почетоха паметта на Ботев и загиналите за родината

| обновено на 02.06.15 в 15:21
Снимка: БГНЕС
Стотици хора от Гърмен и техни съмишленици от страната, дошли да ги подкрепят в мирния протест, изпълниха и днес площада пред общината.
 
С поклон и на колене хората, дошли на протеста срещу беззаконието, почетоха паметта на Ботев и хилядите, загинали за свободата на България. Над 3000 души от цяла България се събраха, за да поискат от държавата да прилага законите еднакво за всички. След това участниците в протеста поеха на шествие до разклона за ромския квартал "Кремиковци". Подходът бе блокиран от 13 коли на полицията и жандармерията. По информация на органите на реда в ромската махала са останали само деца, майки и възрастни хора, другите са били транспортирани на безопасно място.

Забраняваме на политиците да наричат конфликта в Гърмен етнически и да използват основателния ни гняв за партийно-политическа реклама, каза млад мъж от трибуната. От Инициативния комитет прочетоха декларация, адресирана до главния прокурор, МВР, Агенцията за закрила на детето, ДНСК, Сметната палата и Община Гърмен, в която се поставят конкретни въпроси с настояване те да бъдат разследвани – кой е издавал документите за постоянно пребиваване на над 700 души в ромския квартал, на какво основание незаконно построените къщи в квартал без регулация със статут на земеделски земи са били захранвани с вода и електричество, кой е плащал такса смет и битови консумативи на живеещите в ромския квартал? 
Снимка: БГНЕС
Ако държавните институции не възстановят държавността в населените места, където има ромски гета, протестът ще се поднови в столицата, на 18-и юли, рождената дата на Васил Левски. Хората споделяха: Защото единствените, които крадат, това са циганите и депутатите.


Мотивира ме това, че аз работя, жена ми работи и плащаме на някои, които не са донесли една стотинка на държавата. Беззаконието. Важното е държавата да погледне на тези неща, а циганите днес ги няма, но утре пак ще дойдат.

Работа им намериха и бани им направиха в Роман, храна им даваха, на втория ден избягаха.

По информация на полицията, за днешния протест не са пристигнали членове на фен клубове на футболни отбори от София, Пловдив, Стара Загора и Благоевград, каквато информация имаше по-рано, каза директорът на областната дирекция Христо Разсолков:

Не бих казал, че чак толкова е засилено полицейското присъствие, просто искаме превантивно някаква изпреварваща информация да получиме, ако има организирани групи, които пътуват насам. В момента няма, няма поне нищо официално. Виждате в момента тук е спокойно на центъра в Гърмен, спокойно е и в ромския квартал "Кремиковци", така че за момента няма от какво да се притесняваме. Ние сме подготвени за всяка една ситуация. Всичко зависи от това как се държат хората на протеста. Няма да ограничаваме движението на каквито и да било структури или фен клубове на футболни отбори. Всеки има право да участва на мирен протест. Все пак да не забравяме днешната дата каква е. Нека да отдадем заслужено почитта на великия наш революционер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна