Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават преговорите на Гърция с международните кредитори

| обновено на 03.06.15 в 10:35

Международните кредитори ще представят днес на гръцкия премиер Алексис Ципрас предложенията си за действията, които неговият кабинет ще трябва да приеме, за да получи нов заем. Представители на Международния валутен фонд (МВФ), Европейския съюз (ЕС) и Европейската централна банка (ЕЦБ) формулираха условията си под натиска на Германия и Франция, които настояват за споразумение до края на работната седмица. Ципрас ще отпътува днес за Брюксел, за да вземе участие в преговорите. 

Междувременно френският министър на икономиката Емануел Макрон изрази увереност, че ще бъде сключено споразумение между Гърция и международните кредитори, съобщи Ройтерс. След среща с германския си колега Зигмар Габриел в Париж, Макрон подчерта, че очаква резултати след изключително интензивната работа на Германия и Франция по въпроса през последните няколко дни.

Поставено под силен натиск от собствените си депутати, правителството на СИРИЗА се зарече да не отстъпва повече пред исканията за орязване на пенсиите и публичния сектор и обяви, че без изгледи за сделка няма да плати вноската си от 310 милиона евро към МВФ този петък.

До края на месеца Гърция трябва да направи четири плащания към МВФ в размер на общо 1,6 млрд. евро. Преговорите с кредиторите от ЕС и МВФ се проточват вече четири месеца. Успешното им финализиране би отключило помощ в размер на 7,2 млрд. евро, необходима за погасяване на задълженията на Атина.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна