Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплахата от фалит на Гърция парализира борсите в Европа

Заплахата от фалит на Гърция парализира борсите в Европа. Германският борсов индекс DAX пада с 0,87% въпреки пореден силен доклад за германския пазар на труда през май.

Заради очакваните критични преговори между гръцкия премиер Алексис Ципрас и председателя на европейската комиися Жан-Клод Юнкер тази вечер в Брюксел германската борса задържа цените, а борсовият индекс DAX спадна с 0,87%.

Спорът между Гърция и кредиторите й изнервя пазарите в Европа. Атина трябва най-късно в петък да получи пореден транш от 7,2 милиарда евро, за да не обяви банкрут. Дали това ще се случи, ще стане ясно тази вечер. Според германския канцлер Ангела Меркел споразумение с Гърция обаче няма да има преди срещата на Г-7 през уикенда в Германия.

За замирането на борсата във Франкфурт роля играе и очакваната пресконференция на директора на ЕЦБ Марио Драги. Очаква се на нея той да потвърди решението за провеждане на програмата за изкупуване на облигации от банки от еврозоната до обявения й край през септември 2016 година, както и да не променя лихвите на ЕЦБ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна