Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ подкрепя анулиране на адресни регистрации, извършени преди изборите

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще да подкрепи предложението на БСП да бъдат анулирани адресни регистрации, извършени преди изборите. Сигналите за подобни случаи зачестиха в малките общини преди местните избори на есен. Премиерът Бойко Борисов обясни:

Не виждам защо в парламентарната група на ГЕРБ този текст да се оспорва и да не се приеме. Това, че се внася от госпожа Манолова, не значи, че ние трябва да вървим на инат към нещо, което безспорно е правилно. А тези две, три изречения са, че, който по подобен начин се е регистрирал, думичката в закона трябва да бъде "анулиран". И аз искам този текст точно да го има в закона. Така че, госпожа Манолова, в това отношение, ще направя необходимото тези изречения да бъдат приети, защото са правилни.

Борисов каза, че още преди седмици е възложил на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова да провери местата, където има струпване на регистрации на хора.

Вече са изпратени проверки на всички тези адреси, където има такова струпване и регистрация на хора, което безспорно е недопустимо това да се върши. Ясно е, че на един адрес като има 40-50 човека, те не са там отишли да живеят. За целта тези проверки по адресната регистрация се надявам в най-скоро време, завърши ли проверката, техните регистрации ще бъдат подменени.

Борисов обясни, че ще има среща с ръководителите на печатници по проблема с отпечатването на бюлетините, след като стана ясно, че БНБ, която по закон има право да прави това, няма да може да смогне с цялото количество бюлетини.

Преди дни печатари лансираха идеята да има две седмици между двата тура на изборите, за да може да се отпечатат бюлетините.

От другата седмица се открива телефон за сигнали за незаконна сеч, подобен на телефон 112,  съобщи още премиерът по време на парламентарния блиц-контрол.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени