Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК ще финансира болници, определени с Национална здравна карта

Петър Москов
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри промени в Закона за лечебните заведения, с които се въвежда задължителна национална Здравна карта и се създава възможност за приватизация на болниците. В промените е записано, че Здравната каса ще финансира само болнични заведения, посочени от Картата като необходими. Предвижда се още Здравната каса да плаща само за цялостно лечение на социално значимите болести. Така ще се прекрати сегашната практика лечение на парче, и ще стимулира болници да се обединяват, каза министърът на здравеопазването Петър Москов: 

Промените предвиждат Националната здравна карта да стане задължителна. Така ще се регламентира, че в населените места с достатъчен ресурс за лечение няма да се сключват договори с нови лечебни заведения:

НЗОК няма да има право след отрицателно становище на комисията по здравната карта да сключи договор с новооткриващо се, новостроящо се и замислящо се за строеж лечебно заведение.

Статистиката сочи, че средно при 400 болници в цяла Европа, у нас те са 360. Сменя се и подходът на финансиране. Пари от Касата ще има само за онези, които осигурят цялостен пакет за лечение. Москов поясни, че това неминуемо ще наложи сливане на болници:

Държавата, националният фонд спира да финансира структури и започва да финансира лечение. Това неминуемо ще доведе икономически тези структури да искат да са заедно вече. На мен ще ми бъде гарантиран пълният път на лечение, а няма да се случи така, че аз да отида в определена болница, тя да е узурпирала скъпата част от терапията ми, след което аз ще трябва да обикалям втора, трета, четвърта структура. В началото, ако някой иска договор с Касата, ще бъдат така добри да се обединят функционално, юридически, както намерят за добре, или както картата им препоръча.

Така спорното бъдеще на диспансерите също намира решение в предложените текстове:

Областните карти ще дават становище, което дава три възможности формално, юридическо сливане, функционално обединение и консорциум по реда на Търговския закон.

За да се отговори на текстовете от Кодекса на труда за работното време, на медицинския персонал ще се регламентират 12-часовите дежурства на лекарите, но сумарно за месец на ден трябва да са изработили седем часа.

Всеки един български лекар отива в 8.00 часа вечерта на дежурство и си тръгва в 8.00 часа на следващия ден, това е медицински факт и ние просто привеждаме закона към реалността.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна