Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличава се преминаването на хора и търговията през демаркационната линия на Кипър

Снимка: Бранислава Бобанац

Увеличава се преминаването на хора и търговията през демаркационната линия между окупираните и свободните територии в Кипър, но нивото им остава ниско заради административни проблеми от двете страни на бариерата, оповести Европейската комисия в годишния си доклад за изпълнението на регламента на ЕС за "зелената линия". Откриването на нови пропускателни пунктове и развитието на икономическите връзки между двете кипърски общности са част от мерките за изграждане на доверието между тях.

Със 17% са нараснали преминаванията в двете посоки през “зелената линия”, разделяща Кипър, през миналата година в сравнение с 2013 г. Повече от тази възможност са се възползвали кипърските турци. За тях са отчетени малко над 927 000 посещения в контролираните от правителството територии, което е с близо 49 000 повече отколкото година по-рано. Кипърските гърци са преминали през пропускателните пунктове почти 590 000 пъти, отбелязвайки ръст от близо 70 000.

Движението през “зелената линия” се очаква да се увеличи тази година, след като през миналия месец бе премахнато издаването на “виза” за влизане в т. нар. "Севернокипърска турска република".

Значително повече граждани на Европейския съюз и на трети страни са пресекли буферната зона през 2014 г., се посочва още в доклада на Европейската комисия. За чуждестранните граждани, туристи и живеещи на острова, са регистрирани над 732 000 преминавания, което е увеличение с над 40%.

Обемът на търговията през демаркационната линия е достигнал около 3,5 млн. евро, което е слаб ръст от малко над 3% спрямо 2013 г. Основните стоки са били изделия от пластмаса, прясна риба, строителни материали.

Европейският регламент за движението на хора и стоки през контролираната от ООН линия е приет през 2004 г. Кипърските турци нямат право на директна търговия с останалите страни.

Търговците и от двете кипърски общности са изправени пред много административни проблеми, когато искат да влязат в бизнесконтакт с другата общност, посочва Европейската комисия. Според нея премахването на пречките и насърчаването на търговията ще изиграе значителна положителна роля за обединението на страната.

Търговските камари на двете общности вече излязоха с предложения за съвместни проекти, като създаване на общи бизнесинкубатори за стартиращи фирми и общи стажантски програми за младите хора. Съгласно споразумението между лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ предстои и откриване на нови пропускателни пунктове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна