Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приети са процедурните правила по Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията

Снимка: БГНЕС

На първото си заседание временната комисия прие правила за процедурата по обсъждане и приемане на Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията. Промените ще станат на три гласувания в пленарната зала.

При първото гласуване промените ще се гласуват по принцип изцяло. Те ще се смятат за приети, ако за тях гласуват 3/4 от народните представители или минимум 180 депутати. Ако това не стане, но все пак гласувалите са 160, то в рамките на от 2 до 5 месеца предложението отново може да бъде внесено за глусаване в Народното събрание, като тогава то може да бъде прието и с 2/3 мнозинство или минитум 160 гласа. Това важи и за 2-ро и 3-то гласуване. Съгласно приетите процедурни правила за промените в основния закон, между второ и трето гласуване не се правят предложения по текстовете. Третото гласуване на законопроекта за Изменение и допълнинение на Конституцията ще е поименно. Във временната комисия ще се обсъжда всяко предложение по промените и ще се изготвя доклад за всяко четене в пленарната зала.

Членовете на временната комисия за промените в Конституцията решиха, всяка парламентарна група да може да покани по един експерт срещу заплащане, който да участва в заседанията. На сайта на временната комисия за обсъждане по промените, на интернет страницата на НС, ще се публикуват  стенографските протоколи от заседанията и докладите на комисията, както и становищата и предложенията, постъпили по законопроекта. Заседанията ще се излъчват в реално време в интернет чрез страницата на НС.  Припомням, че "Атака" няма да е част от процеса по промените в Конституцията. Депутатат от "Атака" Явор Нотев, който беше единственият представител на политическата сила, няма да участва в заседанията на временната комисия заради политическото решение на парламентарната му група.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна