Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалната парламентарна комисия разглежда промените в пенсионната система

Снимка: БГНЕС

Пакетът от промени в пенсионната система започна да се разглежда от социалната парламентарна комисия. На този етап предложенията се одобряват от партньорите в коалицията и се приемат с резерви от опозицията.

Това, за което настоява социалният министър Ивайло Калфин, е пакетът от промени да не се пипа от депутатите, за да се постигнат целите - адекватни пенсии и по-малка зависимост от плащанията от бюджета:

Той осигурява увеличаване, и то значително на новоотпусканите пенсии в следващите години и освобождава един милиард от пенсионната система от субсидии в момента. Ако започнем да правим отстъпления и изключения, то тогава трябва да поставим въпроса за смисъла от упражнението.

Пред "Хоризонт" Ивайло Калфин отново повтори, че възраст за пенсиониране от догодина ще има в сектор "Сигурност", въпреки анонса на синдикатите от МВР, които ще протестират на 13 юни:

Голяма част от тях твърдят, че биха искали да служат по-дълго в съответните структури. Даваме им възможност да ползват правата си, дори и да са бивши служители и да са излезли от службите, така че голяма част от исканията им бяха приети и няма как, ще трябва да има възраст и някак си не е редно тази възраст да бъде по-ниска от средната, която е до момента

Пакетът промени, който урежда нарастването на възраст за пенсия и увеличаването на осигуровките, правото на парите от личните партиди в частните фондове да се местят към държавния и обратно, вече са обект на дискусия в парламентарната социална комисия. БСП се обяви против пакета, а Калфин ще предложи собствени текстове, за да запази настоящата пенсионна възраст и да регламентира ранно пенсиониране при недостигащи 2 години възраст.   

ДПС приветства постигнатото до момента съгласие на държавата с бизнеса и синдикатите, но при първото четене ще гласува "въздържал се". Председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов възрази срещу предложението осигуровките на земеделските производители от догодина да станат минимум 420 лева: Убийствено за сектор "Земеделие".

Предлаганата реформа получава категоричната подкрепа на партньорите в коалицията ГЕРБ, Реформаторски блок, АБВ. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени