Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът заличи окончателно в Закона за здравното осигуряване понятието "основен" пакет

| обновено на 04.06.15 в 17:39
Снимка: Ивайло Михайлов

След дълго оспорване от страна на опозицията мнозинството в Народното събрание ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт заличи окончателно в Закона за здравното осигуряване понятието "основен" пакет. С тази промяна се осигурява възможността в последващите текстове в законопроекта пакетът от медицински услуги, който плаща Здравната каса, да се раздели на основен и допълнителен. Това беше остро оспорвано от БСП и ДПС. 

Хасан Адемов от ДПС беше категоричен, че принципът на равнопоставеност на пациентите се нарушава:

Без солидарност няма осигурителен модел. Солидарността по този начин се разбива. Вие твърдите, че трябва да се плаща единствено и само за социално значимите заболявания. При положение че има един финансиращ орган, при положение че няма реална конкуренция между лечебните заведения, при положение че всички плащат една и съща осигурителна вноска, откъде накъде едни ще получат сто процента безплатна помощ, както вие я наричате, а останалите ще бъдат принудени да се осигуряват допълнително в здравни фондове, да плащат кеш регламентирано или не.

Емил Райнов от БСП изрази мнение, че най-много ще пострадат хората, които съвестно си плащат здравните осигуровки, а съпартиецът му Таско Ерменков образно се изказа:

Да не получим онзи късмет, който се казва допълнителен пакет, и да се чудим дали ще ни лекуват, кога ще ни лекуват, кой ще го плаща и как ще го плаща. И питам аз, къде е тука социалното, къде е достъпността на здравеопазването. Колеги, здравеопазването не е хазарт.

Патриотите в подкрепа на промените изтъкнаха другия голям проблем. Димитър Байрактаров:

Източване на Касата от хора, на първо място, които нямат никакво участие и принос към тази каса, и второто, се ползват от всичките блага на така наречения "солидарен модел".

Семир Абумелих от ГЕРБ прогнозира разбиване на монопола на Здравната каса с промените и че много от пациентите ще си правят застраховки, вместо да ги плащат под масата. Той не откри проблем при разделяне на здравния пакет:

Основният пакет, лекарите знаят много добре, че този, който има инфаркт, веднага ще влезе в болница и няма да има никакъв проблем. Този, който се събуди с пъпка на лявата буза, ще трябва да изчака малко, не е животозастрашаващо, нито е проблем.

Здравният министър Петър Москов видя спекулации в оспорванията на опозицията:

Две спекулации: първо, че ще има хора, които ще трябва да плащат няма такова нещо. Целта на допълнителния пакет е изсветляване на парите, които в момента вървят под масата и се дават като кеш. Кеш плащане между пациент и болнично заведение или лекар няма да има. Със сформирането на основния пакет правителството предлага следния договор: за социално значимите заболявания здравната ни осигуровка ще бъде единственият ангажимент, който трябва да имаме. Нещата ще бъдат остойностени кадрово и функционално, и апаратурно обезпечени така, че българските граждани, независимо от това дали са богати или бедни, няма да доплащат и за тях ще има осигурено оптимално лечение затова.

Утре народните представители ще продължат с окончателното обсъждане на промените в Закона за здравното осигуряване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна