Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция няма да плати на МВФ и ще отложи всички предстоящи плащания към Фонда за края на месеца

Снимка: БГНЕС

Днес Гърция няма да покрие свое задължение към МВФ и ще отложи всички четири предстоящи плащания към Фонда за общо 1,6 млрд. евро за 30-и юни, заяви говорител на МВФ, след като снощи властите в Атина поискаха подобно разсрочване на дълга.

По план гръцкото правителство трябваше да погаси четири задължения към МВФ в периода между 5-и и 19-и юни за общо 1,6 млрд. евро, като днес трябваше да бъдат преведени на Фонда около 305 млн. евро.

Снощи Атина реши да отложи планираното за днес погасяване на дълг за около 305 млн. евро към МВФ, въпреки че премиерът на страната Алексис Ципрас сигнализира в сряда след срещата си с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с шефа на Еврогрупата Йерун Дейселблум, че това плащане може да бъде направено.

Гръцките власти информираха Фонда, че те планират да обединят предстоящите през юни четири плащания в едно, което ще бъде осъществено на 30-и юни, заяви късно снощи говорителят на МВФ Гери Райс.

Това действие на гръцкото правителство е факт точно преди предстоящото по-късно днес важно изслушване на премиера Алекси Ципрас от парламента на страната за хода на преговорите с международните кредитори (след 18:00 ч.). Гръцкият премиер ще се изправи пред все по-раздразнените депутати от неговата управляваща крайна левица СИРИЗА, които не са съгласни с поставените от международните кредитори условия за постигане на така важното споразумение, което да доведе до отпускане на спешна финансова помощ.

Социалният заместник-министър Димитрис Стратулис каза, че кредиторите принуждават Гърция да приеме "позорно и безчестно споразумение". Той отново намекна, че гръцкото правителство може да предизвика предсрочни избори, ако международните кредитори не смекчат тона в направените от тях предложения за споразумение "пари срещу реформи".

Кредиторите желаят да наложат тежки мерки. Ако те не се откажат от този пакет, чрез който изнудват правителството, ние ще трябва да търсим алтернативни решения, в т.ч. и предизвикване на предсрочни избори в страната, заяви Стратулис, който е част от крайно лява фракция в управляващата партия СИРИЗА. 

Стратулис заяви, че правителството е предпочело да отложи плащанията към МВФ, за да види дали кредиторите ще отстъпят от поставените от тях на масата неприемливи предложения за споразумение.

Ходът на правителството е послание, че то иска да изчака и да види колко далеч ще стигнат кредитори и дали те няма да се откажат от неразумните, нехуманни и колониални мерки, които предлагат, допълни той.

Стратулис също така посочи, че СИРИЗА е обещала да "води битка" за постигане на поносима сделка с кредиторите във и извън еврозоната, но ако се стигне до задънена улица, хората ще трябва да решат как да се действа, в т.ч. и чрез предсрочни избори.

От своя страна Алексис Митропулос, заместник-председател на парламента, заяви пред телевизия Mega TV, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е представил възможно най-вулгарния, най-убийствения и най-труден за споразумение план.

Юнкер пое мръсната работа и представи най-вулгарния, най-убийствения и най-тежък план, точно когато всеки се надяваше, че в скоро време ще има споразумение. И то точно в момент, когато бяхме на финала на постигане на споразумение, което всички ние искаме, тъй като един разрив ще доведе до трагедия, оплака се Митропулос.

Междувременно стана ясно, че късно снощи Алексис Ципрас е осъществил поредна телеконферентна среща с немския канцлер Меркел и с френския президент Оланд, но без да бъде намерено решение на "гръцката драма".

Също така се заговори, че в понеделник (8 юни) ще се проведе нова среща на лидерите сред гръцките кредитори с участието на Меркел, Оланд, председателя на ЕК Юнкер и шефовете на МВФ и ЕЦБ - Лагард и Драги.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна