Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 30 са рисковите проекти по програмата "Регионално развитие"

| обновено на 05.06.15 в 18:58
Снимка: БГНЕС

По програма "Регионално развитие" има 32 рискови проекта. Това стана ясно на заседанието на Комитета по наблюдение на оперативната програма. До края на годината очакванията са достигане до 97 на сто усвояване на средствата.

Най-рискови са проектите за градския транспорт, уточни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова:

По смисъла и на регламента те са т.нар. големи проекти, на стойност над 50 милиона евро. Те са рискови поради причина, че част от изпълнението на тези проекти започна по-късно поради множество обжалвания, защото, когато кажем проект, ние всъщност имаме предвид една съвкупност от много подобекта и подпроекта във всеки един проект. Те включват - доставка на превозни средства, от една страна, доставка и въвеждане на интелигентни системи за управление на трафика, ремонта на улици, включително бързите ленти за градски транспорт и цялата съпътстваща инфраструктура. Другите рискови проекти са недовършените проекти в сектор "Здравеопазване". Третата категория проекти, това са проектите, свързани с туристическите атракции.

Програма "Регионално развитие" отчита 81 процента напредък. Техническите процедури  по новата оперативна програма "Региони в растеж" се очаква да приключат в следващите дни и тя да бъде одобрена. До края на месеца ще бъдат публикувани насоките за кандидатстване по програмата, а през септември ще бъдат разгледани и първите проекти.

Според началника на отдела за България в Европейската комисия за всички оперативни програми Владислав Пискорц рискът за България от загуба на еврофинансиране е минимален.

Но все още трябва да бъдат усвоени почти 500 милиона евро, посочи той.

Темпото на усвояване не е чак толкова важно, колкото качеството на самите проекти, за да се избегне заплаха от замразяване на финансирането или от финансови корекции, допълни той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени