Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сараево папа Франциск осъди "атмосферата на война", обхванала света

| обновено на 06.06.15 в 14:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Папа Франциск прпистигна в Сараево на еднодневна визита, която има за цел да подкрепи помирението между сърби,хървати и мюсюлмани, 20 години след края на войната в Босна и Херцеговина. Папата осъди "атмосферата на война", която е обхванала света и призова босненците да положат повече усилия за помирение, съобщи Ройтерс. Множеството конфликти, които се водят по света са като отделни парчета от една Трета световна война, заяви Светият отец по време на тържествената меса, която отслужи на Олимпийския стадион в босненската столица пред около сто хиляди души:

Някои искат умишлено да подклаждат и насаждат тази атмосфера, за да печелят от войната и разделението чрез продажбата на оръжия. Но войната означава деца, жени и възрастни в бежански лагери, означава принудително изселване, унищожени домове, улици, фабрики, и най-вече: безброй разбити животи.

Папата окачестви Сараево като "Ерусалим на Европа", където съвместно съжителстват хора, изповядващи различни религии -
мюсюлмани, католици и православни християни, както и различни етнически групи. В реч пред тричленното босненско председателство папа Франциск призова жителите на Босна да оставят "дълбоките рани" в миналото си и да работят заедно за едно мирно бъдеще.

10 хиляди служители по сигурността и жандармерията на Ватикана са ангажирани с опазването на реда в босненската столица. Градът е напълно блокиран заради мерките за безопасност.

Папа Франциск ще бъде посрещнат официално пред Президентския дворец от членовете на колективното председателство на Босна и Херцеговина. Това са  Драган Чович, Младен Иванич и Бакир Изетбегович.

Представителите на трите основни етнически общности в страната ще пуснат гълъби, традиционни символи на мира.
 
Франциск е вторият папа, който посещава босненската столица, след Йоан Павел Втори през 1997-а и 2003 година. Еднодневното пътуване на Франциск е осмото му извън Италия, откакто той стана папа, и третото му в Европа след  визитите в Страсбург в Европейския парламент и  в Албания, припомня Франс прес.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени