Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на Г-7 се събират в замъка в Бавария, за да обсъдят важни за света проблеми

Русия и този път е изключена от срещата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на седемте най-развити индустриални държави се събират днес в замъка "Елмау" в Бавария, за да обсъдят належащи проблеми за света. Русия и този път е изключена от срещата.

Една от основните теми ще бъде ситуацията в Украйна. Очаква се лидерите на Германия, Франция, Великобритания, САЩ, Канада, Италия и Япония да обсъдят идеята за нов план "Маршал" за Украйна, с който да я извадят от орбитата на влияние на Русия. Има и много противници на тази идея, които смятат, че планът няма да донесе успех, тъй като в Украйна липсва политическа воля и структури за провеждане на реформи.

Това е третата среща на върха на 7-те без Русия, с която групата се срещаше във формат Г-8. Москва беше изключена от този формат, след като анексира Крим през март 2014 година.

На двудневната конференция лидерите ще обсъдят още отлагането на плащанията по гръцкия дълг и засилването на "Ислямска държава", епидемиите в Африка и глобалното затопляне и иранската ядрена програма. В дискусиите ще участват също председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Срещата на Г-7 беше предшествана късно вчера от сблъсъци между органите на реда и демонстранти в Гармиш-Партенкирхен. Участници в протестите хвърляха димки и бутилки по полицаите, които в отговор използваха лютив спрей. Няколко демонстранти и един полицай получиха наранявания на очите. Служителите на реда значително превъзхождат по численост протестиращите в курортния град, които са няколко хиляди.

Участниците в срещата в замъка "Елмау", разположен в Баварските Алпи, се охраняват от над 20 хиляди полицаи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна