Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на Г-7 обсъждат най-належащите световни проблеми

| обновено на 07.06.15 в 18:01
Лидерите на страните от Г-7 и ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет в Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма да има смекчаване на санкциите срещу Русия, докато Москва не започне да сътрудничи за преодоляване на кризата в Украйна. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск при откриване на срещата на Г-7 в баварския замък "Елмау".

Лидерите на седемте най-развити индустриални държави се събраха край Гармиш-Партенкирхен, за да обсъдят най-належащите световни проблеми.

Ако изобщо имаме дискусия по повод санкциите срещу Русия, то това ще е дискусия за изострянето им, а не за облекчаването им, заяви Туск в началото на срещата.

Западът наложи санкции срещу Русия след анексията на Крим, като една от мерките бе изключване на Москва от срещите на Г-8, която от тогава се събира във формат Германия, Великобритания, Франция, Италия, САЩ, Канада, Япония. По този повод доста германски политици критикуваха изключването на Русия, тъй като без нея не може да има реално решение на украинската криза.

Всички предпочитаме Русия да е заедно с нас на масата. Но ние не сме само група, обединяваща държавите политически или икономически. Това е група, базираща се най-вече на споделени ценности. Русия може да бъде поканена отново само ако спре да се държи агресивно спрямо Украйна, заяви Туск по този повод.

За руска агресия в Украйна говори и американският президент Барак Обама.

Трябва да действаме единно срещу нея, заяви той.

Британският премиер Дейвид Камерън настоя Западът да е единодушен и по отношение на санкциите срещу Москва в бъдеще.

По-рано протестиращи издигнаха лозунги "Политиката е за хората, не за пазарите". Замъкът "Елмау" обаче е обграден с телена мрежа и няколко полицейски кордона. Според журналисти участниците във форума могат да разберат за демонстрациите само от медийното им отразяване. Засега около замъка и в самия Гармиш-Партенкирхен е спокойно. Осем протестиращи са арестувани, тъй като са се опитали да блокират магистрала. Трима от тях вече са освободени. Заради блокади на демонстранти по пътя към замъка обаче се налага журналисти и гости на форума да бъдат транспортирани дотам с хеликоптери, а не с автобуси.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна