Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стан Вавринка спечели Откритото първенство на Франция по тенис

Стан Вавринка спечели Откритото първенство на Франция по тенис. На финала швейцарецът победи с 3:1 сета - 4:6, 6:4, 6:3 и 6:4  лидера в световната ранглиста Новак Джокович (Сърбия).

Това е втора титла за Вавринка от Големия шлем след успеха му на Аустрелиън оупън миналата година.

Сърбинът влезе като фаворит в мача и успя да спечели първия сет с 6:4 след ключов пробив в седмия гейм. Във втория сет Вавринка заигра по-стабилно и успя да изравни сетовете след 6:4. Това поразклати увереността на Джокович, който започна да греши все повече. Последваха силни изяви на Вавринка. Той заигра още по-агресивно и успя да стигне до 6:3 в третия сет. Джокович се върна на правилния път в четвъртия сет, като поведе с 3:0. Вавринка обаче демонстрира характер и не само изравни за 3:3, но направи пробив при 4:4 и с хладнокръвие в решителните разигравания успя да стигне до ново 6:4 и да спечели с втория си мачбол.

Триумфът на швейцареца отне голямата мечта на водача в световната ранглиста Новак Джокович, в чиято колекция липсва единствено титлата от "Ролан Гарос". Лидерът в световната ранглиста играе за трети път финал на турнира в Париж и за трети път губи.

Направих мача на живота си. Невероятно е, сам не мога да осъзная какво направих, сподели щастливият Стан Вавринка. Да играеш срещу Новак винаги е предизвикателство. Направих мача на живота си. Невероятно е, сам не мога да осъзная какво направих. Благодаря на моя щаб, на Пиер Паганини, на Магнус Норман, на моето семейство, всичката работа днес се отплати. От време на време се налагаше да ме сритват по задника, но това си струваше. За мен бе чест да играя срещу Новак на финал, това е огромно предизвикателство. Той е велик шампион и заслужаваше да бъде шампион на Ролан Гарос още днес. Знам колко беше важен този турнир за него. Публиката беше невероятна, създаде страхотна атмосфера за игра на централния корт. Много благодаря на всички, които дойдохте тук и ме подкрепяхте, надявам се, че мачът ви е харесал, завърши Вавринка.

Ще продължа да се боря, ще продължа да търся тази купа, ще дам най-доброто от себе си да спечеля и да мога един ден да имам този трофей. Ще бъда кратък, не съм толкова добър с френския. Поздравления за Стан, неговия щаб и семейството му. Не е лесно да се говори сега. Искам само да кажа, че в живота има и по-важни неща от това да победиш в един тенис мач. Най-важното нещо са характерът, респекта, уважението. Ти го показа днес и заслужаваш да си голям шампион. Искам да благодаря на моя щаб, моето семейство, благодаря им за подкрепата, която ми оказаха. А на вас, на френската публика, на всички, които дойдоха днес - вие създадохте невероятна атмосфера, направихте турнира невероятен. Ще продължа да се боря, ще продължа да търся тази купа, ще дам най-доброто от себе си да спечеля и ще искам от себе си да бъда още по-добър, за да мога един ден да имам този трофей, допълни лидерът в световната ранглиста



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна