Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията по горите ще представи промените в Закона за лова

Снимка: БГНЕС

Министерството на земеделието организира кръгла маса, на която ще представи подготвяните промени в Закона за лова. Дискусията се провежда два дни преди обявения от ловците национален протест.

От 2000 година досега законът е променян 27 пъти и нито една от тези промени не е направена в полза на опазването на дивеча, казват ловците. Изменения се правят, за да се обслужат интересите на някого, а често, за да се оказва политически натиск. Проблемът е в начина, по който се разпределят ловните площи, и това, че концесионерите на заградени ловни площи залагат капани, ловят дивеч от свободните площи и го вкарват в терените си.

Васил Василев, секретар на Съюза на ловците, коментира:

През годините имаме случаи, когато група банкери отива в едно ловно стопанство и за два ловни дни убива 220 броя дива свиня. Това няма нищо общо с принципите на лова. Това е избиване на затворници, защото тези животни, вкарани в тези малки, заградени площи, нямат шанс се спасят. 

Агенцията по горите също ще представи промените в закона. Дали това ще накара ловците да отменят насрочения за четвъртък национален протест, все още не е ясно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна