Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС приветства ангажиментите на Г-7 за борба с климатичните промени

Европейският съюз (ЕС) приветства ангажиментите, поети от страните от Г-7 за борба с климатичните промени. Вчера лидерите на най-развитите индустриални държави се ангажираха с ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните равнища. Ангажиментите ще зададат тон на предвидената за декември в Париж конференция за климата.

Говорителката на Европейската комисия Ана-Кайза Итконен посочи днес:

Много сме доволни, че Г-7 постави акцент върху неотложността на политиката в областта на изменението на климата, приемайки ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий. Това ще служи за стабилна основа на страните от Г-7 (на конференцията) в Париж. ЕС също пое сериозен ангажимент, давайки пример в областта, за намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 40% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 година.

Индустриализираните държави също така се ангажираха да набират годишно финансиране за климата в размер на 100 млрд. долара до 2020 година от държавни и частни източници.

Сред останалите препоръчани мерки в областта на климата са намаляване на емисиите на парникови газове с между 40 и 70% до 2050 година в сравнение с равнището от 2010 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна