Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Ненчев разпореди проверка дали на полигона в Анево е тествано оръжие за опозицията в Сирия

Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната е разпоредил пълна проверка по информацията, че на полигона в Анево е тествано оръжие за опозицията в Сирия. До края на деня служба "Военна информация" трябва да докладва по случая, уточни Николай Ненчев:

Всичко, защото имаше сигнали, че там се използват български оръжия! Бих искал  да зная откъде и как са попаднали там, но в Анево се касае за отношения между частна фирма и Департамента на САЩ, доколкото разбирам, така че наистина нямам отношение. Никога не сме имали!

Има и вероятност гръцките мини, заради които гръмна заводът в Горни Лом, да бъдат върнати обратно в южната ни съседка, обяви още министърът:

Те не са частни, всъщност гръцката държава ги е предоставила на частна фирма, но водим много интензивни разговори. Всъщност разговорите се водят от страна на Външно министерство и аз лично имам основание да вярвам, че бихме могли да постигнем споразумение и да ги върнем, което би било най-чудесно, на гръцката страна.

До края на месеца Ненчев ще внесе за обсъждане в правителството предложението си за решаване на проблема с нужните на армията изтребители. Разглеждат се три варианта да ни бъдат подарени самолети, да се закупят нови изтребители или машини втора употреба:

Все още обсъждаме всички тези варианти. Предполагам, че в края на другата седмица най-късно ще имам окончателен отговор. Днес сутринта разговарях с началника на отбраната и имаме готовност да спазим този срок, надявам се, че дори малко по-рано.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна