Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Танев: След 8:30 часа има възможности квесторите да разполагат с отговори на матурите

От МОН не е имало теч на информация за темата на матурата по български език

Тодор Танев
Снимка: БГНЕС

Започналите за първа година проверки как зрелостниците успяват да получат отговорите за матурите, са показали, че квесторите имали пръст в тази практика, която, по думите на министър Тодор Танев, била от години.

Не е просто практика. След 8:30 съвсем нормално е да има такива възможности, главно и от квестори, които са учители, независимо къде и как, но със сигурност са неколкостотин. Гледаме по оценки, гледаме мястото, имаме телефоните на всички, които са кандидатствали. Нашите специалисти успяват да намерят доста съществени тенденции. Това трябва да бъде доказано, за да има наказания.

Теч на информация от страна на Министерството за темата на матурата по български език не е имало, категоричен е министърът, който отговори на обвиненията на родители на зрелостници.

Сто пъти повторена една лъжа, тя става истина, както знаем по законите на нацистката пропаганда.

Танев продължи с обяснението, че са били взети всички възможни мерки темата да се запази в тайна до последно.

Непрекъснато имаше и от други министерства, тоест, разбира се, и от МВР. Знаем касата, в която се прибираха. Пред мен се генерираше темата! Може би да се поиска, кажете, още нещо, което аз да мога да направя?

От догодина ще има и нови правила, по които ще се провеждат матурите, обеща министърът. В новия Закон за предучилищното и училищното образование ще се вкарат и разпоредби за по-строги наказания за ученици и техните родители, които си позволят да уронват престижа на учители.

Наказателен елемент не само за ученици, но и за родители, както аз исках, които нагрубяват и т.н., които се държат устно или по друг начин невъзпитано и подяждат реномето на българския учител.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна