Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция се надява на споразумение до 18-и юни, въпреки че МВФ напусна техническите преговори в Брюксел

Гърция се надява да постигне споразумение със своите кредитори по време на среща на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) на 18-юни, за да се предотврати изпадането на страната в неплатежоспособност в края на месеца, заяви днес министър на държавната администрация Алекос Флабурарис.

Изявлението на Флабурарис дойде само ден след като Международният валутен фонд изтегли своя технически екип от преговорите в Брюксел, обявявайки, че все още има твърде големи различия.

Вчера и президентът на Европейския съвет Доналд Туск направи един от най-острите коментари на виден европейски представител, подчертавайки, че Гърция трябва да спре да играе на хазарт със своето бъдеще.

Агенция Ройтерс цитира гръцки източник, според който цялата гръцка делегация, която е участвала в преговорите в Брюксел за постигане на споразумение от типа "пари за реформи", също е напуснала белгийската столица и се е завърнала в Атина, позовавайки се на продължаващите разногласия.

Надявам се, че много скоро ще стигнем до споразумение и по-точно до 18-и юни, когато ще се проведе следващата среща на Еврогрупата, заяви днес пред държавната гръцка телевизия ERT Алекос Флабурарис, който се счита като един от доверените хора на премиера Алексис Ципрас.

Гърция се нуждае от сделка преди края на месеца, която да доведе до отпускане на спешна финансова помощ, тъй като в противен случай има реален риск Атина да се окаже в неплатежоспособност (да обяви "технически фалит") с оглед "групираното" погасяване на четири плащания към МВФ за 1,6 млрд. евро на 30-и юни. "Технически фалит" в края на месеца може да предизвика налагане на контрол върху капитала и евентуално принудително излизане на Гърция от еврозоната, което би имало непредвидими последици за европейската икономика и дори в глобален план.

Основните спорни точки в преговорите между гръцките власти и кредиторите от ЕС и МВФ са няколко: нежеланието на Атина да намали пенсионните привилегии (премахване на т.нар. "тринайста пенсия" и други пенсионни облаги), да повиши данък добавена стойност (ДДС), както и настояването на гръцките власти за ново облекчаване на дълговата тежест.

Каквото и да правим, каквито и мерки да предприеме, без значение какво правим, ако не започнем решаването на въпроса за дълга, няма шанс да дадем тласък на гръцката икономика, посочи Флабурарис. Ако не пришпорим икономика, ние не можем да се справим с безработицата, а магазини ще затворят врати, допълни той.

В същото време, запитан за предстоящото плащането към МВФ в края на месеца, заместник-министърът на финансите Димитрис Мардас заяви пред радио SKAI: Наша работа е да плащаме на време задълженията си.

В днешно интервю за финландската преса шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че Гърция няма друг избор, освен да вземе трудни решения и да се съгласи с изискванията на международните си кредитори, ако иска да осигури повече средства и да избегне риска от неплатежоспособност.

Ако гръцкото правителство не може да приеме факта, че няма лесни решения и че трябва да се вземат трудни решения, тя просто ще остане сама. Не можем да помогнем на Гърция, ако Гърция не иска сама да си помогне, посочи Дейселблум, цитиран от вестник Helsingin Sanomat.

Той все пак отбеляза, че споразумението може да се постигне навреме, за да се отключи предоставянето на финансова помощ преди края на месеца, като добави, че кредиторите на Гърция все още са отворени за преговори, ако предложенията на Атина имат икономически смисъл.

Политическото решение може да се вземе още утре, стига то да е надеждно и да гарантира финансовата независимост на Гърция, посочи Дейселблум.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени